I juli 2025 planeras den nya socialtjänstlagen träda i kraft. Flera av förslagen innebär en större omställning av socialtjänsten, med bland annat nya kunskapskrav. Under World Social Work Day arrangerar CSA en konferens som tar upp olika frågeställningar om hur socialtjänsten behöver utvecklas för att leva upp till lagkravet. Birgitta Persdotter är lektor och docent i socialt arbete vid institutionen för sociala och psykologiska studier på Karlstads Universitet och en av talarna.
Vad kommer du att prata om på konferensen?
– Jag kommer berätta om NUSO – Nationell Uppföljning av Socialtjänstens Omställning som jag leder tillsammans med SKR och 134 kommuner och stadsdelar. Jag kommer visa på hur NUSO kombinerar vetenskap och beprövad erfarenhet och kan ge förutsättningar för datadriven verksamhetsutveckling.
Varför är det viktigt att ta upp just nu?
– Sverige har på nationell nivå saknat grundläggande kunskap om socialtjänstens arbete baserat på individbaserad systematisk uppföljning och statistik. Vi vet helt enkelt väldigt lite om hur vägen till insatser ser ut för olika grupper av barn och vuxna och vi har inte heller någon nationell bild av resultat av insatser. NUSO är därför ett banbrytande projekt som genomförs tack vare initiativ från SKR och utifrån erfarenhet från tidigare forskningsprojekt vid FoU Välfärd Värmland, Karlstads universitet.
Vilka är de största utmaningarna för socialtjänsten inför omställningen, enligt dig?
– När det gäller just uppföljning och att arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet så behövs ett närmare samarbete mellan forskning och praktik. Den praktiknära forskningen har tyvärr genomförts i för liten omfattning och avståndet mellan akademi och praktik har varit alldeles för stort. Vi behöver utveckla en nationell infrastruktur, vilket vi delvis har påbörjat genom NUSO, men det behövs också genom Socialstyrelsen, FoU Välfärd och lärosäten. Vi behöver mäta det som är viktigt att mäta, genomföra effektstudier och fördjupa förståelsen genom kvalitativa studier och följeforskning.
Vad ser du själv fram emot med konferensen den 18 mars?
– Det ska bli intressant att medverka i paneldiskussionen om framtiden, alltid lika viktigt att blicka framåt.
Varför behövs en konferens om det här ämnet?
– Socialt arbete och socialtjänsten behöver utvecklas genom ett nära samarbete mellan forskning och praktik. Den här konferensen sätter förhoppningsvis ljuset på det.