Under CSA-konferensen om den nya socialtjänstlagen ställde vi ett par frågor till publiken. Läs gärna deras svar!

Vad tar du med dig av det du hört?
”Det var intressant att de lyfte vikten av chefer som kan leda i förändring och att det är viktigt att få med politikerna på tåget. Jag tror att vi kanske pratar för lite om politikers och chefers roll i att skapa en kunskapsbaserad socialtjänst, som ger förutsättningar för vetenskap och beprövad erfarenhet. Det krävs att de efterfrågar uppföljning och kunskap och också använder det för egen styrning och utveckling av verksamheten.”
/ Mia Ledwith, utredare med ansvar för forsknings- och utvecklingsfrågor, Socialförvaltningen, Stockholms stad

Vad tänker du kring föreläsningarna så här långt?
”Det har varit intressant att få den här första inzoomningen på vad den nya lagen innebär och att höra dem som jobbar med olika delar, hur de ser på utmaningarna. Själv jobbar jag i en organisation som utbildar kommuner i sammanhållen våldsprevention. Precis som de sade i en föreläsning märker vi att de stora kommunerna har mycket mer resurser för att omorganisera, men i mindre kommuner kommer det att bli en utmaning att lyckas jobba mer förebyggande. Och för att återkoppla till det som Jessica Carlqvist på Verdandi sade, så tänker jag också att det blir jätteutmaningar med en politik som vill att socialtjänsten ska göra en massa saker som inte alls är förebyggande, utan som fokuserar mer på insatser som omhändertaganden och fotbojor, och dessutom pekar ut vissa grupper. ”Ni som bor i de här bostadsområdena, eller lever i den här kontexten, det är ni som är problemet i samhället.” Och när man inom socialtjänsten redan idag känner att man inte är betrodd, att folk inte litar på socialtjänsten, då blir det ännu svårare att jobba med det mellanmänskliga. Det blir en uppförsbacke att skapa relationer.”
/ Torbjörn Ljungblom, strategisk våldsprevention, organisationen Män

Vad tycker du har varit särskilt intressant?
”Det har varit väldigt intressant att lyssna på föreläsningarna om den nya socialtjänstlagen och jag hör nya nyanser och infallsvinklar varje gång den diskuteras. Ibland kan jag möta människor som säger att ”det är ju ingen skillnad, det är kejsarens nya kläder”, samtidigt som jag i andra lägen möter andra utgångspunkter och tankegångar och kan då tänka att ”det här är en skillnad”. Jag är naturligtvis nyfiken på den här förändringsresan och hur den kommer att landa och utvecklas. Det är spännande med alla diskussioner om vad som till exempel är kunskap, vad är beprövad erfarenhet, vad är egna erfarenheter och vad ska vi mäta?”
/ Magdalena Helgesson, utredare Socialstyrelsen

Har du några tankar efter föreläsningarna?
“Jag hörde Jessica Carlqvists och Angelica Florins anföranden som var väldigt relevanta. Brukarperspektivet är jätteviktigt och varje år följer Socialstyrelsen faktiskt upp i vilken utsträckning kommunerna genomför individbaserad systematisk uppföljning, med fokus på resultaten för brukarna. Det senaste året var det bara ungefär en fjärdedel av kommunerna som uppgav att de gjorde uppföljningar, så det är ett stort utvecklingsområde. När man inte följer upp sin verksamhet missar man ju inte bara missförhållanden utan också framgångshistorier. SKR stödde ett pilotprojekt förra året, där omkring 47 kommuner ingick, som genomförde individbaserad systematisk verksamhetsuppföljning vad gäller vuxna och våld i nära relationer. En stor majoritet av de intervjuade brukarna berättade att de nu lever fria från våld och att socialtjänsten hade spelat en helt avgörande roll för den förbättrade livssituationen. Det är inte vad vi brukar läsa på Expressens löp, men tänk vilken stolthet för socialtjänstens anställda att få se det ”Vi räddar liv! Och vi kan visa det svart på vitt!”. För att komma åt den beprövade erfarenheten i verksamheterna, för att utveckla, dokumentera och synliggöra den, då måste man jobba med uppföljning. Brukarperspektivet är centralt i det arbetet.”
/ Ola Florin, socialdepartementet

Vad tycker du har varit intressant hittills?
”Alla de tre första föreläsarna har varit jätteintressanta på olika sätt. Hans Swärd har jag hört många gånger förut och det är så intressant med den historiska tillbakablicken. Det var spännande att lyssna på Fredrik Hjulström, att få en inblick i arbetet som de har gjort. Och Verdandi, som jag känner till sedan gammalt.”
/ Carin Svensson, bosamordnare på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning

Vad tar du med dig från föreläsningen om NUSO?
”Jag hade ingen aning om att det pågår en så omfattande grundläggande forskning om det här. Det känns tryggt och är väldigt välbehövligt. Någon i publiken sade att de här forskarna skriver historia och det är så det känns. Men det var skrämmande också, när Birgitta Persson beskrev fakta som kommit fram om barnavårdsutredningarna, hur många barn som ramlar utanför, trots att man har konstaterat olika sorters stödbehov. Själv har jag jobbat väldigt mycket med skadligt bruk/beroende och barn till föräldrar med missbruk erbjuds inte stöd i så stor omfattning som skulle behövas enligt forskningen.”
/ Katja Eriksson, socialtjänstsekreterare och bosamordnare på sociala boendeteamet, i Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning