Socionomutbildningarna 100 år!

Foto på Gösta Bagge. Pressens Bild, Upphovsman: TT Nyhetsbyrån. Karin Fjällbäck-Holmgren. Fotograf: Anders Wiklund, 1915, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

Föreställ dig att det är den 10 januari 1921, för exakt 100 år sedan! Då slog den första sekulära utbildningen för socialpolitik och socialt arbete upp sina portar. Studenterna hälsades välkomna av Karin Fjällbäck Holmgren, som hade hand om de många praktiska frågorna i utbildningen, och Gösta Bagge som var nyutnämnd professor och skulle svara för att utbildningen blev högskolemässig. Nu skulle det frivilliga ideella arbetet börja ersättas med professionella insatser och okunskap skulle ersättas med kunskap.

Därmed var mer än två decenniers kvinnokamp över. Utbildningsstarten innebar ett första steg i formeringen av en ny utbildad yrkesgrupp i Sverige, vars grundläggande kompetens skulle bygga på teori och forskning. Det är värt att fira! Men under rådande omständigheter skjuter vi på firandet till den 6 oktober i år, då vi välkomnar dig till en konferens på temat. Vi sammanställer just nu också en antologi om socionomutbildningarna – då, nu och i framtiden.

Följ med oss här på webben när vi skriver historia – vi ses!

Publicerat den