Det har blivit dags för del 2 i en kort sommarföljetong om Hans Swärd, som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet och ordförande i Centralförbundet för Socialt Arbete.
Du bor i Skåne. Har du något smultronställe att tipsa om?
– Vi har flera fina smultronställen i Lund. Det finns en botanisk trädgård som är som en oas. Och vi har ju universitet i Lund som är ett av landets äldsta universitet från 1660-talet. Och så har vi ju ett fantastiskt universitetsbibliotek här i Lund, som jag kan tipsa om. Här finns alla skrifter som har tryckts i Sverige. Själv håller jag faktiskt till på Listerlandet i Blekinge i sommar. Jag har ju fyra barn och ett helt gäng barnbarn och vi brukar träffas där på sommaren.
Vilken bok läser du just nu? Har du något boktips?
– Nu läser jag en biografi om Majken Johansson som är skriven av en litteraturdocent i Lund som heter Paul Tenngart; ”Livsvittnet Majken Johansson”. Majken var en känd poet, som också blev frälsningssoldat. Hennes start i livet är socialt intressant. Hennes mamma var servitris, bröt med sina föräldrar, flyttade till Malmö och fick Majken utanför äktenskapet. Majken placerades i fosterhem och fostermamman som var psykiskt sjuk kom ihop sig med grannarna gång på gång och flyttade därför ofta. När Majken var 13, 14 år flyttade hon hem till sin biologiska mamma igen. Hon var väldigt begåvad men brottades med alkoholproblem och hade stora psykiska problem under hela sitt liv och hon gjorde flera självmordsförsök. Majken mobbades i skolan, men mot alla odds hade hon bra betyg och blev så småningom filosofie magister i Lund. Det är ett intressant levnadsöde som säger mycket om det sociala arbetet på den tiden. Man får bra insikt i hur de sociala institutionerna fungerade, både barnavården och alkoholistvården och jag tror att den här boken säger mycket om samhället, som man inte får fram av de vanliga berättelserna. Man kan lära sig mycket av hennes livshistoria.
Kan du nämna en person som du ser upp till och inspireras av?
– Det finns naturligtvis väldigt många. Jag inspireras ofta av förkämparna i CSA, som lade ner så mycket tid och engagemang. Många av de kvinnliga företrädarna har ju gjort ett väldigt stort jobb. Sen finns det ju de tidiga socialmedicinarna som till exempel Johan Takman som var viktig. Han skrev mycket om det sociala arbetet och kämpade för att det behövdes forskning. I boken ”Socialmedicinsk vardag” skrev han något i stil med att ”Hade läkarvetenskapen haft samma utveckling som det sociala arbetet så hade man inom läkarkåren opererat med täljknivar och fogsvansar idag.” Den första utbildningen inom socialt arbete startade ju 1921 och hette ”institutet för socialpolitisk och kommunal utbildning och forskning”. Man tänkte sig alltså redan då att man skulle få forskning i ämnet socialt arbete och socialpolitik, men det kom att dröja ända till 1977. Det var en lång kamp.
Du tycks alltid ha många järn i elden. Hur återhämtar du dig?
– Jag läser böcker och gillar jag att umgås med våra barnbarn. Familjen är viktig och det är alltid trevligt att träffa de yngre generationerna som ger ett helt annat perspektiv på verkligheten.